T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / ELEŞKİRT - Goncalı Ortaokulu

ELEŞKİRT

ELEŞKİRT

Murat vadisinin Erzurum´a geçit veren batı ucunda olması, İran ve Kafkaslar ile Anadolu arasında bir köprü niteliği taşıması dolayısıyla tarihin geçitli dönemlerinde birçok uygarlığın egemenliğinde önemli bir yerleşim yeri olan Eleşkirt 1514 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde ilçe merkezi Toprakkale köyü iken Cumhuriyet döneminde İran transit yolunun Eleşkirt´ten geçmesi üzerine Eleşkirt 1926 yılında ilçe merkezi oldu. Eski ismi Zidikan, Varaşkent ve Alaşkirt olarak bilinmektedir.

 

 

 

ELEŞKİRT İLÇE TARİHİ


         Murat vadisinin Erzurum'a geçit veren batı ucunda olması, İran ve Kafkaslar ile Anadolu arasında bir köprü niteliği taşıması dolayısıyla tarihin geçitli dönemlerinde birçok uygarlığın egemenliğinde önemli bir yerleşim yeri olan Eleşkirt 1514 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde ilçe merkezi Toprakkale köyü iken Cumhuriyet döneminde İran transit yolunun Eleşkirt'ten geçmesi üzerine Eleşkirt 1926 yılında ilçe merkezi oldu. Eski ismi Zidikan, Varaşkent ve Alaşkirt olarak bilinmektedir. Ağrı'nın batısında yer alan Eleşkirt, İl merkezine 34 km. mesafede olup 1.559 km2 lik bir alana sahiptir. Rakım 1.900 metredir. Doğuda Ağrı il merkezi, batıda Horasan ve Karayazı, güneyde Tutak ve yine Karayazı, kuzeyde Kağızman ve Sarıkamış İlçeleri ile sınırlıdır.

 

ELEŞKİRT HARİTASI

Arazinin %30'u dağlık, %20'si kıraç, %50'si ise şeryan ya da Eleşkirt ovasında yer almaktadır. İlçemiz 2'inci derece deprem bölgesinde yer almakta olup, ilçemizde Karasal iklim egemendir.

  

ULAŞIM

Erzurum'u Ağrı'ya bağlayan E-80 karayolunun 54 km'lik bölümü İlçemiz sınırlarındadır. Bu yolun tamamı bölünmüş yoldur. İlçemiz sınırlarında 288 km. 1.derece, 90 km. 2.derece olmak üzere toplam 378 km köy yolu ağımız bulunmaktadır. Bu yol ağının 347 km'si stabilize kalan 31 km'si ise 1. kat sathi kaplama yoldan oluşmaktadır.


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2015 - Güncelleme: 03.11.2020 18:47 - Görüntülenme: 2881
  Beğen | 0  kişi beğendi